Konkurs: Prilika za finansijsku podršku projekta zaštite životne sredine neformalnih grupa

UPC vam danas predstavlja sjajnu priliku za sve neformalne grupe koje traže podršku za projekat u vezi zaštite životne sredine i održivi razvoj zajednica. Otvoren je prvi krug Programa podrške pod imenom “Snažno zeleno“ koji sprovode Mladi istraživači Srbije, u okviru projekta “Zeleni inkubator – razvoj kompetentnog civilnog društva za podršku implementaciji pravnih tekovina EU o životnoj sredini”.

Za učešće u programu se mogu prijaviti neformalne grupe od minimalno 5 osoba koje su državljani i borave na teritoriji Republike Srbije, među kojima se jedan/jedna izdvaja kao zvaničan koordinator/predstavnik grupe, tj. koordinatorka/predstavnica grupe (mora biti punoletan/na) i koje su direktno odgovorne za pripremu i realizaciju projekta koji predlažu.

Kako je rečeno na sajtu Mladih istraživača Srbije, predloženi projekat može uključiti sledeće aktivnosti: kampanje o pitanjima koja se tiču pružanja informacija i podizanja svesti stanovništva o važnosti, zaštiti i promociji životne sredine i prirodnog nasleđa; kreiranje medijskih sadržaja malog formata; javne manifestacije i događaji: tribine, okrugli stolovi, radionice, ulične akcije; marketinške aktivnosti za unapređenje lokalnih zelenih proizvoda; podrška izgradnji ili nadogradnji/obnovi zelene infrastrukture male veličine; aktivnosti osmišljene za podsticanje ekološki prihvatljivih ekonomskih aktivnosti; aktivnosti osmišljene za borbu protiv zagađenja i neodrživog korišćenja resursa; podrška uvođenju dobrih praksi i modela upravljanja životnom sredinom iz Evropske unije; zagovaranje za zaštitu životne sredine u skladu sa standardima Evropske unije; pristup pravnoj zaštiti u vezi sa pitanjima zaštite životne sredine; promovisanje učešća građana u procesima donošenja odluka u vezi sa životnom sredinom.

Lista navedenih aktivnosti nije konačna a više detalja o aktivnostima možete pročitati u Smernicama za program podrške neformalnim grupama „Snažno zeleno“.

Raspoloživi fond za 2020. godinu iznosi 4.737.000 RSD. U ovoj godini, biće podržano najmanje 20 neformalnih grupa u maksimalnom iznosu od 236.850 RSD po projektu.

Poziv za prijavu projekata je otvoren od 01.07.2020. godine do utroška sredstava u fondu, što znači da je konkurs za prijave otvoren stalno.

Kako je rečeno na zvaničnom sajtu, potrebno je pročitati smernice za program, poslati pitanja na mejl info@snaznozeleno.rs (ukoliko ih imate) i na kraju napisati predlog projekta, budžet i izjavu neformalne grupe, i sve poslati na mejl adresu konkurs@snaznozeleno.rs . Obrazce preuzimate na sajtu https://www.mis.org.rs/zivotna-sredina/program-snazno-zeleno/.